Hieronder staat een uitgeschreven versie van de video waarin Charissa het belang van koppen en tussenkoppen laat zien via haar iPhone. Klik hier voor de originele video op YouTube of klik hier voor de versie met audiodescriptie.

Transcriptie:

Hallo, mijn naam is Charissa en ik test voor Digitaal Toegankelijk. Ik heb een visuele beperking en daarom maak ik gebruik van een schermlezer. Zowel op mn telefoon als op mijn laptop. Vandaag wil ik je laten zien dat het goed gebruik maken van kopteksten essentieel is voor blinden en slechtzienden. Ik ga je laten zien wat ik daarmee bedoel.

Ik maak gebruik van VoiceOver, dat is de schermlezer van Apple. Hiermee kan ik met de rotor naar kopregels gaan. VoiceOver: tekstselectie, kopregels, 12 koppen. 

Charissa: Je hoort 12 koppen, dus ik weet dat in het artikel 12 kopteksten zijn waar ik overheen kan navigeren. Dus als ik nu naar beneden veeg…. VoiceOver: Wat betekent de European Accessibility Act 2025 voor jou? Kop niveau 1.

Charissa: Dan hoor ik wat de titel is. VoiceOver: Wat is de European Accessibility Act? Kop niveau 2. Charissa: je hoort ook kop niveau 1, kop niveau 2. Dus de structuur van het artikel is ook meteen duidelijk. Op deze manier kan ik heel makkelijk door het artikel heen springen. Als iets mij interessant lijkt….

VoiceOver leest de koppen die in beeld zijn voor.

Charissa: Hoe de eisen bijvoorbeeld worden vastgesteld. Dan veeg ik naar Rechts. VoiceOver leest de lopende tekst onder de kop voor. Charissa: Op deze manier kan ik heel snel erachter komen wat onder het kopje valt.

Charissa: Als ik dan nu naar kopregels navigeer, hoor je dat er maar vier koppen zijn. VoiceOver leest de koppen uit de footer op. Charissa: En ik hoor eigenlijk niks over het artikel zelf, maar over de webpagina van Digitaal Toegankelijk. Ik ben ergens helemaal onderaan de pagina terecht gekomen en weet dus eigenlijk niet over het artikel. Terwijl het visueel gezien wel lijkt alsof er gebruik is gemaakt van tussenkoppen. Maar, deze zijn dikgedrukt, daardoor kan ik ze niet detecteren met mijn schermlezer. Ik spring er namelijk meteen overheen.

Vond je dit nou een nuttige video? Laat het dan even weten. En doe vooral een duimpje omhoog.